Het zijn misschien wel de twee oudste familiebouwbedrijven die Enschede rijk is: Aannemingsbedrijf H. Groen bv uit Enschede en Bouwbedrijf Stokkers B.V. uit Boekelo. Zij bundelen hun krachten door samen te gaan. “In het verleden hebben we wel eens een tegelzetter van Stokkers aan het werk gehad. We zijn gelijkwaardige bedrijven die met elkaar stoeien”, benadrukt Maarten Groen, directeur van Aannemingsbedrijf Groen. Samen zijn ze goed voor 185 jaar bouwkennis.

Een openstaande vacature voor een projectleider bracht Groen bij de directie van Bouwbedrijf Stokkers. “Mijn grote voorbeeld is mijn vader, die stopte op zijn 60e in 1992. Ik ben 55 jaar en het is maar een kleine rekensom dat ik nu de stappen moet nemen voor de continuïteit van ons bedrijf. Maar ik heb geen kinderen en dus geen opvolgers. Ik ken de familie Stokkers goed en zodoende kwam ik bij hun zoon Bart uit”, vertelt Groen in het kantoor aan de Twekkeler-Es in Enschede.

Sinds vorig jaar werkt Bart Stokkers (31) op het kantoor van het aannemingsbedrijf. Zus Gaby Stokkers (33) is algemeen directeur van het familiebedrijf en voert de dagelijkse leiding. Over vijf jaar neemt Bart Stokkers de leiding over, die nu nog in handen is van Maarten Groen. “Geleidelijk aan zal ik afzakken en zal Bart steeds meer mijn taken gaan vervullen. Bart bepaalt in welk tempo het gaat”, legt Groen uit. “Het punt van opvolging is nu afgerond en dat geeft mij een goed gevoel.”

Lang nadenken over het samengaan van de bedrijven hoefde het tweetal Stokkers niet. “We waren er met tien minuten uit. De kogel was snel door de kerk, toen we nu bijna een jaar geleden met elkaar om de tafel zaten. De keuze is sindsdien niet gewijzigd. Als je het nu niet aankunt, wanneer dan wel?”, zegt Gaby Stokkers met een glimlach op haar gezicht

Familieband

Het ‘samengaan’ zoals ze het noemen is best opmerkelijk. Het zijn twee stokoude familiebedrijven, Aannemingsbedrijf Groen bestaat maar liefst 84 jaar en Stokkers zelfs 101 jaar. Ze overleefden de moeilijke jaren van de crisis en gaan nu gezamenlijk verder. Een keuze die voor beide partijen gunstig uitvalt. En niet alleen dankzij de garantie van een opvolger. “Je moet het als een taartdiagram zien. Stokkers is gespecialiseerd in utiliteits- en onderwijsbouw. De laatstgenoemde is een moeilijke markt, mede doordat de overheid schoolgebouwen sluit. En Groen verricht werkzaamheden voor woningcorporaties en gemeenten, maar ook particulieren en bedrijven. Het komt erop neer dat hiermee het risico wordt gespreid, mocht het in één sector minder goed gaan”, verklaart Gaby Stokkers.

Enschede staat vol met huizen en gebouwen van Stokkers en Groen. Saxion, het oude Tubantiapand aan de Getfertsingel en Texoprint zijn enkele voorbeelden waar het Boekelose bedrijf zijn stempel op drukte.

Crisisperiode

Gaby en Bart Stokkers wisten al vroeg dat ze het bedrijf van hun vader wilden voortzetten. Daarom nam vader Arend Stokkers in 2003 bouwbedrijf Ter Hofte uit Twekkelo over. De crisisperiode van 2008 tot 2013 zorgde ervoor dat het bedrijf iets moest slinken, vertelt Gaby. “Bart en ik moeten allebei onze boterham ermee kunnen verdienen. Vandaar dat wij ook willen uitbreiden.” Daarnaast zien Bart en Gaby alleen maar voordelen, zoals de kennis van Groen. “Maarten en zijn vrouw Bertine kunnen stukjes uit hun rugzak bij ons indoen”, vertelt Gaby Stokkers.

Met de samenvoeging van de twee bedrijven komt het personeelsbestand op 28. Het merendeel werkt in een vast dienstverband. “Het aantal personeelsleden is fiftyfifty verdeeld. Ik merk ook aan de klanten dat ze het fijn vinden dat we een vaste ploeg mensen hebben. Maar omdat ik geen opvolger heb, zouden zij bij ons het pensioen niet meemaken. Nu we samengaan met Stokkers wordt die lijn wel gegarandeerd”, vertelt Groen.

Twee vlaggen

Het samengaan van de twee bedrijven is vooralsnog een administratief verhaal. Beide partijen gaan door onder hun eigen naam. Wel zijn de aandelen van GBS Holding B.V. in handen van Gaby en Bart Stokkers. Laatstgenoemde is nu in dienst van Groen. Bart Stokkers: “Groen heeft een goede naam, dat is een begrip hier in de omgeving en dat moet je niet in een keer willen veranderen.”

Maarten en Bertine Groen kunnen stuk- jes uit hun rugzak bij ons indoen

Gaby Stokkers

SUSANNE TEN HAVE