Het is voor veel inwoners van Boekelo een bekend gezicht; het stenen beeld ‘de familie’. Het beeld stond sinds 1965 in de vijver van de textielblekerij in Boekelo. Maar het moest weg toen die fabriek gesloopt werd. Nu, vijftig jaar later, is het beeld weer teruggeplaatst op de plek waar het ooit stond.

In de jaren zeventig werd het beeld al naar een grasveld in de buurt verplaatst, omdat de vijver voor de fabriek dichtgegooid werd. Toen ook de fabriek gesloopt werd, verdween het kunstwerk helemaal.

Het is al die tijd bewaard gebleven in een opslag. Er moest wel het een en ander aan worden opgeknapt, maar nu staat het in de nieuwe vijver van het Blekerijplein in Boekelo. Ook de kunstenares Marie Eitink, inmiddels 90 jaar, kon zien hoe haar kunstwerk werd teruggezet. “Ik had nooit gedacht dat ik dit nog kon meemaken”, vertelt ze. “Ik snap ook niet waar al die mensen vandaan komen, maar ik vind het heel leuk om te zien.”

Niet gemakkelijk

De verbouwing van het Blekerijplein bracht de Historische Kring Boekelo op het idee om het beeld terug te plaatsen. “Toch duurde het even voordat ook de dorpsraad het daar mee eens was”, vertelt Fleur ter Kuile van de Historische Kring Boekelo. “Sommigen vonden het beeld te grof en niet passen in de nieuwe vijver van het Blekerijplein. Maar toen we een animatie konden laten zien van hoe het eruit zou komen te zien, was de dorpsraad om. Al met al heeft het bijna vijf jaar geduurd om het erdoor te krijgen, maar we zijn heel blij met het resultaat.”

Bron RTV OOST