BOEKELO – Boekelo krijgt maandag een belangrijk stuk historie terug. Maandagmiddag wordt het beeld ‘De familie’, ontworpen en gemaakt door Marie van Eijl-Eitink, geplaatst in de nieuwe vijver in het uitbreidingsplan De Bleekerij.

Dat gebeurt door bouwbedrijf Stokkers in opdracht van de stichting Historische Kring Boekelo, Usselo en Twekkelo, die alweer enkele jaren is gevestigd in het portiershuis van de gesloopte textielfabriek Boekelose Stoomblekerij.

Cadeau

Toen de textielblekerij in 1964 vierde dat 75 jaar geleden de eerste gebleekte katoenbalen uit de fabriek kwamen, schonk het personeel aan de toenmalige directie het stenen beeld ‘De Familie’. Het beeld in de vijver was voor de bewoners van het zoutdorp een vertrouwde aanblik. Nadat de vijver in de jaren zeventig werd gedempt, belandde ‘De Familie’ op het gras voor de fabriek. Later verdween het uit het oog en na sloop van de fabriek is het bewaard door Ter Steege, dat het beeld later overbracht naar het Boekelose bouwbedrijf Stokkers.

Terugkeer

De Boekelose kunstenaar Bert Nijenhuis restaureerde het beeld onder toeziend oog van de maakster. De inmiddels 90-jarige Marie Van Eijl-Eitink is maandagmiddag aanwezig bij het herplaatsen van haar kunstwerk in de nieuw aangelegde vijver. „Het dorp kan trots zijn op de terugkeer van een stukje cultuur”, stellen Fleur ter Kuile en Arend Stokkers namens de Historische Kring.

Bron: de Ondernemer