Verbouwing van de watertoren vordert gestaag

Wijkkrant aan zet vorderingen maart

Er wordt flink gewerkt in en om de watertoren aan het Heuveloord. Aan de straatzijde is een hoge opening gemaakt in de 1,30 meter dikke muur. Hier komt de deur naar het nieuwe trappenhuis en de lift die de mensen zullen gebruiken die straks in de (kantoor)ruimtes op de tweede tot en met de zevende verdieping gaan werken. Een aantal van deze verdiepingen wordt momenteel in de oorspronkelijke watertank aangelegd. Boven de werkruimtes, op de negende verdieping en in het nog te bouwen dakpaviljoen komt een brasserie, met daaronder een bijbehorende vergaderzaal. De oorspronkelijke ingang van de toren, aan de zuidzijde, wordt de ingang van het lunchcafé, mét terras aan het water, en ook de entree van de brasserie.

Maatwerk

‘De verbouwing gaat goed, we liggen op schema’, aldus Daan Briedé, architect bij Domstad Architectuur, het bureau dat de begeleiding van het bouwproject in februari van dit jaar van Architectuurbureau Sluymer en Van Leeuwen heeft overgenomen. ‘Het gebouw is een monument uit 1907 en zeer solide en compact gebouwd. Het vergt uiterste precisie om de watertoren zo te maken als we voor ogen hebben. Soms moeten de plannen worden aangepast. Het is passen en meten, veel hand- en maatwerk, en er wordt veel bouwmateriaal met mankracht omhoog getakeld. Eigenlijk net als toen de toren gebouwd werd.’ Naar verwachting is begin augustus de oplevering.

Wijkkrant aan zet vorderingen maart2

Rol gemeente

Zeer te spreken is Briedé over de positieve rol die de gemeente heeft gespeeld in het hele project. Door het gebouw te kopen kon de gemeente mede bepalen wat ermee zou gebeuren. Daardoor zal de toren straks een levendig en voor iedereen toegankelijk monumentaal gebouw aan de rand van de binnenstad zijn. De watertoren is inmiddels eigendom van R2O, een stichting van oud-topvoetballer Frank Rijkaard en zijn zakenpartner Perry Overeem. Zij hebben al meer investeringen gedaan in Utrechts vastgoed. Zie ook www. watertoren-utrecht.nl. (WtV)

Tekst: Wijkkrant Aanzet Jaargang 13 | nummer 61 | Maart 2015

Foto’s : FW