Watertoren Rotsoord – Utrecht

Bouwbedrijf Stokkers gaat in combinatie met aannemer Rene Cevat de oude watertoren van Utrecht transformeren tot een een bedrijfsverzamelgebouw met diverse functies.

De opdracht komt van Architectenbureau Sluimer en van Leeuwen welke deze opdracht door middel van een prijsvraag van de gemeente Utrecht in de wacht hebben gesleept.

De watertoren (uit 1906) is gelegen aan de Vaartse Rijn in Utrecht en is met zijn 37 meter hoogte een markant gezicht van de wijk Rotsoord in Utrecht.

Buitenkant blijft hetzelfde

In het ontwerp van het Architectuurbureau is de buitenkant van de toren ongemoeid gelaten. De ontwikkeling van de toren richt zich op het interieur van de toren. Het gevarieerde programma concentreerd zich met name bovenin de toren. Hiermee wordt de sterkste troef van de toren goed benut: het fantastische uitzicht op de stad.

In de top-restaurant

Het plan behelst onder meer een interieurontwerpbureau met expositieruimte, diverse atelierruimtes, een ZZP-center, een vergaderruimte én een restaurant in de top van de toren. Bovendien zal de toren tot op het dak publiek toegankelijk worden. Om dit complexe programma te realiseren wordt een trappenhuis met lift in de toren toegevoegd.

Permanent open

Met de ontwikkeling van de Watertoren op Rotsoord wordt een ooit voor publiek gesloten industrieel monument permanent opengesteld. Waar generaties lang alleen de buitenzijde als icoon in de wijk zich zullen herinneren, worden nu het interieur en het adembenemende uitzicht een publieke zaak.

De herinrichting behelst het creëren van een liftschacht met trappen huis, het maken van betonnen vloeren op bestaande houten vloeren en het creëren van 3 nieuwe betonvloeren in de bestaande watertank. Verder komt er een nieuw dak met een mooie ronde dakopbouw en een dakterras alwaar men een super mooi uitzicht heeft over totaal Utrecht. Hierin wordt dan ook een restaurant gesitueerd inclusief 1 vloer in de tank. De rest van de toren wordt voorzien van flexibele werkplekken en op de begane grond komt een terras waar men heerlijk aan het water kan gaan genieten onder het genot van een drankje. Tevens wordt er een aanlegsteiger gecreëerd, om op de mooie zonnige dagen af te kunnen meren.

We realiseren dit alles samen met onze collega René Cevat die een super aanvulling is op dit mooie restauratie project.

Start werkzaamheden is 27 oktober 2014 en de oplevering staat gepland op 1 augustus 2015