Leerling Richard Bremer naar NK metselen

Richard Nieuwleusen

Metselaar Richard Bremer leerling bij Bouwbedrijf Stokkers is erin geslaagd een ticket te bemachtigen voor de Nederlandse bouwkampioenschappen in Bergen op Zoom. De 20-jarige vakman eindigde bij de regionale bouwkampioenschappen in Nieuwleusen op een prachtige tweede plaats, slechts 1,2 punt achter winnaar Twan Schiphorst uit Raalte.

Het deelnemersveld in de categorie metselen viel volgens kenners uiteen in twee groepen; een top drie en een groep volgers. De SSB had twee metselaars die duidelijk bij de kanshebbers hoorden, Richard Bremer en Bram oude Lashof. De heren kregen een lastige opdracht. Ze moesten een muur bouwen van een meter breed en twee meter hoog en daarin de Big Ben van Londen metselen. Dat laatste was een verwijzing naar de wereldkampioenschappen die later dit jaar in Engeland worden gehouden.

Bremer had weliswaar een onrustige nacht gehad, maar begon goedgemutst aan zijn opdracht. Tot hij de tekening onder ogen kreeg. ‘Mijn hart ging tekeer en ik klapte in een keer helemaal dicht’. Hij vermande zich en begon aan zijn werk, maar die eerste dag maakte Richard behoorlijk wat fouten. ‘Echt alles ging verkeerd. De maatvoering zat niet goed en de voegen waren niet mooi strak’, concludeerde hij zelf.

De avond maakte veel goed. Bremer kon lekker ontspannen met de andere deelnemers, genoot van een pilsje, de jacuzzi en de sauna (‘Ze hadden het daar mooi voor elkaar’) en begon de tweede dag herboren. Plotsklaps vrij van zenuwen herstelde hij – waar mogelijk – vastberaden de fouten die in zijn werk waren geslopen.

Zijn instructeur Henk Schinkel volgde het op gepaste afstand en zag dat zijn twee pupillen duidelijk bij de kanshebbers behoorden. De prestaties ontliepen elkaar maar heel erg weinig.

De jury maakte vrijdag in de vooravond een einde aan de onzekerheid. Richard Bremer kon juichen om zijn tweede plek en het ticket voor de NK, grote teleurstelling was er bij Bram oude Lashof die met zijn mooie derde plek buiten de prijzen viel.

Bremer hervatte maandagmorgen onmiddellijk de trainingen met Henk Schinkel. Ze bespraken de wedstrijdopdracht, namen de fouten door en Richard besloot de hele opdracht opnieuw te maken. Dit keer vrij van stress en foutloos. Schinkel gaat hem in de komende weken vooral helpen met het lezen van de bouwtekeningen. ‘Want het is heel belangrijk om tekeningen goed te lezen en dat is moeilijk’, weet Schinkel.

Het NK vindt plaats in opleidingscentrum van het SPB Regio West-Brabant & Tholen in Bergen op Zoom van 15 tot en met 18 maart.